Hoppa till innehåll

Samverkan i polisregion och lokalpolisområde

Ett gott samarbete mellan polis och säkerhetsföretag kan hjälpa till att förbättra tryggheten och säkerheten på ganska kort tid. Varje polisregion ska utse särskilt ordningsvaktsansvariga, men samverkan därutöver utförs också varje dag i det vardagliga arbetet.

Kontaktperson

Li Jansson

Bransch- och näringspolitisk chef

+46 8 762 69 70 +46 76 796 71 73 E-post

Läs mer

goda exempel

sergels torg

I samverkanslokalen vid Sergels torg leder polisen samverkansmöten flera gånger i veckan. Ordningsvakter från kommunens mobila team, kollektiv­trafiken och köpcentrum runt omkring deltar alla på mötena. Därutöver medverkar olika delar av polisen, kommunens sociala insatser och frivillig­organisationer. Tillsammans delar man lägesbild och arbetssätt vilket gjort ”Plattan” till en plats med betydligt mindre narkotikaförsäljning och social oro än tidigare.

Rinkeby tunnelbanestation

Våldet mot ordningsvakterna var så omfattande att de inte hade kunnat arbeta på Rinkeby tunnelbanestation på många år. Narkotikan flödade och personalen i kollektiv­trafiken ville inte gå till jobbet. Men polisen, lokalsamhället och ordningsvakterna lyckades tillsammans vända utvecklingen genom stark samverkan och en nolltolerans mot nedskräpning, ordningsstörningar och brott. Nu fungerar tunnelbanestationen som den är tänkt att göra och gängens narkotikahandel finns inte kvar.